İZMİR’DEKİ EKOSİSTEM MASAYA YATIRILDI
EGİAD-ESİAD iş birliğiyle gerçekleştirilen Yapay Zeka Zirvesi’nde ayrıca iyi uygulama örnekleri ve start-up düzeyindeki girişimcilerin hikayelerinin ele alınacağı 2 oturum ve “İzmir’de Yapay Zeka Ekosistemi ve İhtiyaçlar” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Eren’in moderatörlüğünü üstlendiği “İzmir’de Yapay Zeka Ekosistemi ve İhtiyaçlar” oturumunda; üniversitelerden özel sektöre, kamudan hukuk alanına kadar uzanan bir perspektifte şehrin potansiyeli ve ihtiyaçları tartışıldı. Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Levent Eren, “Yapay zeka sadece iş modellerini değil, eğitimi de dönüştürüyor. Üniversite olarak biz de kişiselleştirilmiş öğretim deneyimleri, yapay zeka destekli ölçme-değerlendirme sistemleri ve akıllı sanal asistanlarla dönüşüm içindeyiz. Öğrencilerin öğrenme hızları, ilgi alanları farklı. Yapay zeka sayesinde öğrenciye özel içerikler üretebiliyor, anlık geri bildirimlerle eğitimi daha etkili hale getirebiliyoruz. Artık yapay zekayı sınırlandırmak yerine, etik çerçevede derslerin içine entegre ediyoruz. Birçok alanda öğretim üyelerinin katılımı olan bir yapay zeka araştırma merkezi kuruyoruz” ifadelerini kullandı.
YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI GELİYOR
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Çelebi ise, üniversitelerde yapay zekaya yönelik programların sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, “Türkiye’de bu alanda açılmış lisans ve ön lisans programı sayısı henüz yirmi civarında. Bu sayı sektörün ihtiyaçlarını karşılamıyor. YÖK’ün hedefi seksene çıkarmak. Biz de İYTE olarak Yapay Zeka Mühendisliği lisans ve yüksek lisans programlarımızın kurulması için süreci başlattık,” dedi. Üniversitenin stratejik yaklaşımını da paylaşan Çelebi, “Kendimize şu soruyu sorduk: Yapay zekayı üreten mi, en iyi şekilde kullanan mı bir nesil yetiştireceğiz? Sektörün acil ihtiyacı doğrultusunda, şimdilik hedefimiz en iyi kullanan insan kaynağını yetiştirmek” dedi.
GİRİŞİMCİDEN SADECE FİKİR İSTİYORUZ
Bilişim Vadisi Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Öztepe de vadinin İzmir kampüsü ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Öztepe, “Bugün Türkiye genelinde 720’den fazla firmayla çalışıyoruz. 125’i yapay zekâ odaklı. İzmir’de kurduğumuz kuluçka merkezinde girişimcilerin yalnızca iyi bir fikirle gelmeleri yeterli. Elektrik, internet gibi temel alt yapıyı biz sağlıyoruz. Eğitimden yatırıma kadar her alanda destek veriyoruz. Yapay zekâ hızlandırma programlarına Türkiye genelinde 800’ü aşkın başvuru aldık. Girişimciden sadece fikrini istiyoruz. Ürün çıkarsa yatırım da bizden. Sadece inanın ve başlayın” diye konuştu. SRP Legal Kurucusu Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün de, İzmir’de kurulacak yapay zeka vadisi için iki öneri getirdi. Öngün, “İlki self-regülasyon; yani kendi kurallarımızı kendimiz belirlemek. İkincisi ise regulatory sandbox; yani küçük kum havuzları. Bu alanlar, geliştiricilere deneme şansı sunar. Tıpkı Dubai’nin fintech alanında yaptığı gibi. Türkiye’de uygulanmayan bu modeli neden İzmir’de başlatmayalım?” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte konuşan Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal ise yapay zeka çağında istihdamın nasıl dönüşeceğine dair şu tespitlerde bulundu: “Çok hızlı bir şekilde aramadan sormaya, sormaktan da ikame etmeye doğru gittiğimiz bir dünyadayız. Şirketlerin bir yapay zekâ endeksi çıkartıp çalışanlarını kolay işlerden uzaklaştırmaya başlaması stratejik olarak doğru. Kolay iş yapmayın. Kolay işi yapay zekâ yapsın. Siz o boş zamanı daha kreatif, yapay zekânın henüz uzanamadığı, beyni kullandığınız alanlara ayırın.”
DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTILAR
Zirvede Yapay Zeka Alanında İyi Uygulamalar başlıklı ilk oturumda Norm Digital Genel Müdürü Erkan Yeniçare, Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Melis Vekiloğlu, Maxxion Wheels Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Ünlü, Vestel Yapay Zeka Teknolojileri Müdürü Ferdi Gündüz yapay zekanın sektörel kullanımlarına dair somut örnekleri katılımcılarla paylaştı.
ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Skymod Kurucu Ortağı ve CEO’su Oltan Dere, Ekmob Kurucu Ortağı Sunay Şener, Kuika Yapay Zeka ve Mobil Teknolojiler Yöneticisi Armağan Döker, Robolaunch Kurucu Ortağı Mükremin Çetinkaya, Novus Kurucu Ortağı ve CRO’su Vorga Can ile Vinter Ürün Yöneticisi Alper Özer girişim serüvenlerinden kesitler aktarırken, geliştirdikleri teknolojileri, küresel pazara açılma vizyonlarını ve girişimcilik ekosisteminde yapay zekanın sunduğu fırsatlar hakkında değerlendirmelerde bulundular.